Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη ιδέα Διδακτορικής Διατριβής με τίτλο «Cubes Coding»

  • Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον κ. Σαπουνίδη ο  κ. Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του Α.Π.Θ.
    Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον κ. Σαπουνίδη ο κ. Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του Α.Π.Θ.

Η διδακτορική διατριβή με τίτλο «Cubes Coding», που αφορά προγραμματισμό ρομπότ για παιδιά, ηλικίας 3 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας φυσικά αντικείμενα το οποίο θα αποτελέσει σύντομα διεθνή πατέντα του Α.Π.Θ. που εκπονήθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ. από τον Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κέρδισε διεθνές βραβείο μεταξύ 600 προτάσεων από 77 χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Open Education Challenge» με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν η καινοτομία στην εκπαίδευση. Ύστερα από δύο γύρους αξιολογήσεων επιλέχθηκαν 18 από τις 600 προτάσεις και διαγωνίστηκαν στον τελικό που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Ιουλίου 2014, στη Βαρκελώνη.

Οι 18 φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέες τους και τις επιχειρηματικές προτάσεις τους σε επιτροπή που προέδρευαν ο Λόρδος David Puttnam και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Xavier Prats Monné. Στο σύνολο της η Επιτροπή απαρτίζονταν από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Επιτροπή επέλεξε την Ομάδα του Α.Π.Θ. μεταξύ 600 ομάδων και την κατέταξε στις 9 καλύτερες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό. Η κάθε μία από τις 9 ομάδες κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ, ως αρχικό κεφάλαιο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διάστημα 12 εβδομάδων στο Ελσίνκι, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να λάβουν συμβουλές από διακεκριμένους επενδυτές και ακαδημαϊκούς και παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια.

Το «Cubes Coding» βραβεύτηκε και στο διαγωνισμό "NUMA-2014 - Neo Ubimedia MindTrek Awards», που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία, στις 4 Νοεμβρίου 2014, με θέμα «Καινοτομίες που εισάγουν προσεγγίσεις διάχυτης υπολογιστικής (ubiquitous computing) στα ψηφιακά μέσα».

Για τις διεθνής διακρίσεις του αυτές ο κ. Θεοδόσης Σαπουνίδης τιμήθηκε από το Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης (Kick Off Event) «First Lego League» και Greece Ambassador’s Event. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον κ. Σαπουνίδη ο  κ. Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του Α.Π.Θ.